Monday, July 5, 2010

cek mek molek




hr ni nk share resepi cek mek molek versi cik fza...

rasenye cek mek molek ni mknan (kuih) dr kelantan kot

dgr nama die pon mcm dh boleh agk kn??

neway, sbb org kelantan kn suke yg manis2..

oke, main menu for cek mek kite ni ialah...


kite gne keledek... kalu mcm patik, patik gne keledek yg wane oren2 tu..huu.. tetibe xbape ingt common name die ape..hahaha


nk gne bape byk keledek?? erm,, ikut korg la.. kalu nk prepare utk byk org, beli la byk2.. 5 ketul ke.. mcm patik, batik gne 2 ketul keledek.. goreng separuh jer.. tu pon dpt dlm 13 ketul cek mek..rase2nye kalu wat sume dpt la dlm 20++ kn???... tp, it depends on size.. kalu korg wat besar2, mungkin total cek mek yg terhasil akn jd kurg..huu


memula kite rebus dlu spy die lembut


utk memudahkan proses melenyek keledek
patik telah memotongnye kecik2


ni gmba yg dh siap direbus.. kalu nk mkn terus cmni jer n cecah ngn gula mcm sedap gk ni..ehmm...

oke.. pastu kite mulakan lah proses melenyek keledek... korang lenyek lah keledek2 tu smpai lebh kurg cmni


oke.. pastu, korg tmbhkn tepung (gue gne tepung gandum bese jer) sedikit demi sedikit. then, gaulkan adunan tu.. byk mane nk tmbh??


tmbhkn tepung sedikit demi sedikit smpai la adunan tu xlembek sgt, agak2 kalu korg letak kt tapak tgn, die xmelekat sgt.. tp jgnlah tmbh byk sgt yer, nti rasa mcm makan batu lak.. neway, cikgu xmkn batu kn?? *wink*...


oke.. pastu, amik sket adunan yg dh siap digaul tu, letak kt tapak tgn, n bentukkan die ikut shape yg korg suke.. mcm patik, patik wat bentuk bujur... pastu tambahkn gula kt tgh..


alaaa.. gula yg korg wat bancuh air tu.. byk mana plak nk tmbh gula?? haaa.. ni pon ikut selera msg2. sape yg suka manis, letak la gula lebih sket.. sape yg rase2 mcm muka die dh ckup manis, xpayah nk mkn manis2 lg.. letak sekadar mane yg korg nk..


haaa... pastu, before korang letakkan adunan tu kt tapak tgn, korg letak siap2 tepung kt tapak tgn tu sket, sbb nti takot melekat plak...


pastu cantum kn.. spy xterkeluar gula tu nti tyme nk goreng nti.. buatla byk2.. mcm ni...





ha.. jgn lupa letak kn sket tepung kt pinggan or tempat yg korg nk susun cek mek ni.. kalu xletak nti die melekat.. xsempat nk goreng dh terburai..huu

bila dh wat byk2.. siap utk digoreng...




n kalu dh siap digoreng.. siap utk dimakan plak ler... jom3

boleh wat makan / minum petang @ breakfast @ snack.. etc




2 comments:

  1. waa...da lama x suruh mak ai buat cek mek..hihi~~slalu i menyuruh je...buat sndr mls...hahaha....pastu i tolongla bentuk2kan die..sedapnye~~minggu ni nk srh mak buat la....HAHA...*x senonoh!

    ReplyDelete
  2. ehh senonoh la tu.. at least u tolong bentuk2kn kn?? heee.. *menjaga hati..kekeke*

    ReplyDelete